ΤΑΥΦΕ: Αποκαλυπτική ενημέρωση για τις σκοπιμότητες του καταστροφικού νομοσχεδίου – Ανοίγουν Κερκόπορτα για όλα τα εφάπαξ (βίντεο)

Άκρως αποκαλυπτική ήταν η ζωντανή έκτακτη ενημέρωση-συζήτηση με τους ασφαλισμένους που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 13 Δεκεμβρίου 2023, για τις σκοπιμότητες που υπηρετεί και για τις άμεσα καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στο ΤΑΥΦΕ και τις εφάπαξ παροχές χιλιάδων εργαζομένων στο φάρμακο η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή, αν δεν αποσυρθούν οι αυθαίρετες και παντελώς αναίτιες διατάξεις.  Επίσης, παρουσιάστηκαν τα βήματα και οι παρεμβάσεις του ΤΑΥΦΕ όλες τις προηγούμενες μέρες προς κάθε κατεύθυνση για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Ο πρόεδρος του ΤΑΥΦΕ, Σπύρος Κουκάκης, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις ενέργειες που έχει κάνει το Ταμείο για την απόσυρση των καταστροφικών διατάξεων, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ανακοινώσεις, συναντήσεις με κόμματα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς και την αναλυτική ενημέρωση των ασφαλισμένων. Τόνισε για μια ακόμα φορά ότι πρόκειται για μια εντελώς αυθαίρετη νομοθέτηση που μετατρέπει το ΤΑΥΦΕ από 01/01/2025 σε ταμείο προαιρετικής ασφάλισης, κάτι που, όπως είπε, υποθηκεύει και θέτει εν αμφιβόλω το εφάπαξ χιλιάδων εργαζομένων στο φάρμακο σε όλη τη χώρα.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Διοίκησης, Γεράσιμος Κονιδάρης, ήταν εξαιρετικά καυστικός και αποκαλυπτικός για τις σκοπιμότητες που υπηρετεί το συγκεκριμένο νομοθέτημα, καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ξανασκεφτούν τι προωθούν εις βάρος του ΤΑΥΦΕ και κυρίως σε βάρος των συνολικά 43 χιλιάδων ασφαλισμένων.

Ο κ. Κονιδάρης μίλησε με έμφαση για επιχείρηση σπίλωσης εναντίον της διοίκησης του ΤΑΥΦΕ από κέντρα και παράκεντρα που λειτουργούν στο σκοτάδι, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι «λαγοί» τους τολμούν, μάλιστα, να φωτογραφίζονται κατά τις επισκέψεις τους στο υπουργείο Εργασίας.

Αποδόμησε τα επιχειρήματα που έχουν ακουστεί από τους κ. Γεωργιάδη και Τσακλόγλου και μέσα στη Βουλή για το ΤΑΥΦΕ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος για τους ασφαλισμένους, τους οποίους κάλεσε εμφατικά να μην κοιτάνε το τυρί, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά «τη φάκα που τους έχουν στημένη κάποιοι που συναλλάσσονται στο τρίγωνο της οικονομίας, κάνουν κουβέντες στα σαλέ και νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός είναι… χορτοφάγος».

Ανέδειξε τη διπλή ζημιά για τους ασφαλισμένους.  Σήμερα δεν υπάρχει καμία φορολογία, ούτε στην εισφορά του ασφαλισμένου ούτε στην παροχή κατά το χρόνο συνταξιοδότησης.  Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επέρχονται οι εξής μεταβολές:

  1. Μείωση του υφιστάμενου εφάπαξ κατά 30%-40% για όλο τον υφιστάμενο πληθυσμό (ενεργούς και ανενεργούς).
  2. Όποιος παραμείνει στην ασφάλιση του ΤΑΥΦΕ από την ημέρα ψήφισης και μετά οι εισφορές που θα καταβάλλει θα είναι και πάλι αφορολόγητες, ενώ οι παροχές θα φορολογηθούν με 15% τουλάχιστον (ενώ σήμερα το εφάπαξ είναι αφορολόγητο και στα ΝΠΔΔ και στα ΝΠΙΔ (ΤΑΥΦΕ, ΕΔΟΕΑΠ, κλπ.).
  3. Όποιοι αποφασίσουν να σταματήσουν την ασφάλιση στο ΤΑΥΦΕ (όπως τους «κλείνει το μάτι» το Υπουργείο για να έχουν δήθεν εισόδημα), οι εισφορές τους αυτές θα περάσουν στο μισθό τους, από τον επόμενο κιόλας μήνα και θα φορολογούνται ανάλογα με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που ανήκει ο καθένας. Η φορολογία θα κυμαίνεται από 10% έως 45%.  Το ίδιο θα ισχύει και για τις εισφορές που θα αφορούν σε οικειοθελείς παροχές και bonus.

Στην προκειμένη περίπτωση για τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΦΕ εκτός από τη μείωση του εφάπαξ κατά 30%-40%, θα υποστούν και φορολογικό σοκ.  Αυτή είναι η μόνη και σκληρή αλήθεια, η οποία δεν χωρά καμία αμφισβήτηση, νομική, πολιτική και κοινωνική.  Ειδικά για την φορολόγηση των εφάπαξ, που εισάγει το νομοσχέδιο, έκανε λόγο για κερκόπορτα που ανοίγει το δρόμο για σταδιακή κατάργηση όλων των εφάπαξ, συμπεριλαμβανομένου και του δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

Επισήμανε ότι οι αντιφάσεις του νομοθετήματος είναι κραυγαλέες, σημειώνοντας ότι το ΤΑΥΦΕ, ένα ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης, το μετατρέπει βίαια σε Ταμείο προαιρετικής ασφάλισης ή σε ΤΕΑ, και το κρατά υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου Εργασίας και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, την ίδια ώρα που όλα τα ΤΕΑ προαιρετικής ασφάλισης θα περάσουν στην Εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο κ. Κονιδάρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χρηστή διαχείριση και η πρόθεση της διοίκησης του ΤΑΥΦΕ να δημιουργήσει επενδυτικό φορέα του Ταμείου, ο οποίος θα διαχειριστεί με τον πιο αποδοτικό και επικερδή τρόπο της επενδύσεις του Ταμείου προς όφελος των ασφαλισμένων, ήταν αυτό που ενόχλησε όλους εκείνους, όπως τόνισε, που παρασιτικά κινούνται και εισπράττουν προμήθειες γύρω από των κύκλο των επενδύσεων.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Διοίκησης του ΤΑΥΦΕ υπογράμμισε ότι στο «όνομα της νομιμότητας έχουν διαλύσει τη δημοκρατία» και έκανε έκκληση στον υπουργό Εργασίας να πάρει πίσω τη διάταξη ή να δώσει τουλάχιστον ένα εξαετές διάστημα προσαρμογής, όπως δίνει και στα ΤΕΑ υποχρεωτικής ασφάλισης, ώστε να προλάβει το ΤΑΥΦΕ να αποθεματοποιηθεί και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα προς όφελος των χιλιάδων ασφαλισμένων του, εκπονώντας όλες τις αναγκαίες μελέτες, σκοπιμότητας, αναλογιστική, οικονομοτεχνική, προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα που κληρονόμησε από το κράτος.

Η διευθύντρια παροχών του ΤΑΥΦΕ, Αθανασία Λαμπρινέα, παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα ασφαλισμένων που πήραν εφάπαξ το τελευταίο διάστημα, σε αντιδιαστολή με όσα θα σημάνει η ψήφιση του νομοσχεδίου. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε νέο ασφαλισμένο που είχε συμπληρώσει 14 χρόνια ασφάλισης με υψηλές αποδοχές, ο οποίος απεβίωσε και το εφάπαξ του έφτασε στα 59.800 ευρώ, ενώ αν το ΤΑΥΦΕ αναγκαστεί να επιβάλει μειώσεις εξαιτίας του νομοσχεδίου, τότε το ποσό που θα λάμβανε θα έπεφτε στα περίπου 35.900 ευρώ, δηλαδή, θα έχανε σχεδόν 24.000 ευρώ (μείωση κατά 40%).

Αναφερόμενη σε άλλη περίπτωση ασφαλισμένου, ο οποίος απεβίωσε πριν ολοκληρωθεί ο ασφαλιστικός του βίος, με 25 χρόνια ασφάλισης στο ΤΑΥΦΕ και μέσο όρο μηνιαίων αποδοχών την τελευταία πενταετία 1.824 ευρώ, έλαβε εφάπαξ 32.000 ευρώ, ενώ με τις μειώσεις που θα φέρει το νομοσχέδιο θα έπαιρνε περίπου 20.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 12.000 ευρώ λιγότερα (μείωση κατά 39%)..

Τέλος, στη συζήτηση-ενημέρωση συμμετείχαν και κάλεσαν τους ασφαλισμένους να αγωνιστούν, ώστε να μην περάσει το νομοσχέδιο, ο Αντιπρόεδρος του ΤΑΥΦΕ Γιώργος Φικιώρης και το μέλος του ΔΣ, Άννα Χίου.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις