Γ. Ταβουλάρη-ΟΕΦΣΕΕ: Το νομοσχέδιο για το μίνι Ασφαλιστικό βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης (βίντεο)

Τοποθέτηση της Προέδρου της ΟΕΦΣΕΕ, Γιώτας Ταβουλάρη, στην ακρόαση φορέων κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Αναμόρφωση Επαγγελματικής Ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δ.ΥΠ.Α. και λοιπές διατάξεις»

Το νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση προχωράει και εμβαθύνει στη λογική που χαρακτηρίζει τα νομοθετήματα όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, η οποία θέλει την ασφάλιση ιδιωτική υπόθεση για τον κάθε εργαζόμενο.

Συνεχίζει με την αποψίλωση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης με μια σειρά αρνητικά για εργαζόμενους και συνταξιούχους μέτρα, όπως τα «κίνητρα» για την προώθηση της «ενεργού γήρανσης», η περεταίρω φορολόγηση του – ήδη μειωμένου με προηγούμενη νομοθεσία – εφάπαξ, η κατάργηση της υποχρεωτικότητας, αρχής γενομένης από τα λεγόμενα Ταμεία Αλληλεγγύης, όπως το ΤΑΥΦΕ.

Ως Ομοσπονδία, εμείς και όλοι οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούμε, ξεκαθαρίζουμε ότι υποστηρίζουμε τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, Ασφάλιση Υποχρεωτική.

Έχουμε αντιταχθεί και εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι στο κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό σύστημα που εξυπηρετούν τα Επαγγελματικά Ταμεία και οι Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, που το ν/σ προωθεί.

Δηλώνοντας, ξεκάθαρα, ότι διαφωνούμε με τα Επαγγελματικά Ταμεία, ως μορφή ασφάλισης, ταυτόχρονα ρωτάμε:

Τι θα λύσει, τώρα, η άρση της υποχρεωτικότητας, π.χ. για το ΤΑΥΦΕ, υπέρ των εργαζομένων φαρμακοϋπαλλήλων;

Κατά τη γνώμη μας ΤΙΠΟΤΑ προς όφελος μας. Αντίθετα, θα καταλήξει στην ακόμα μεγαλύτερη ΜΕΙΩΣΗ, έως  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του εφάπαξ, αφού η όποια απώλεια εσόδων από ένα Ταμείο – ΝΠΙΔ θα ξεσπάσει στις πλάτες των ασφαλισμένων, όπως συμβαίνει πάντα, εκ πείρας μιλάμε. Άρα, θα πληγούν οι συνάδελφοι που ήδη πληρώνουν γι αυτά τα Ταμεία.

Κι επειδή ειπώθηκε από τον κ. Υπουργό ότι όλα αυτά γίνονται για να ενισχυθεί η ελευθερία της επιλογής των εργαζομένων, για να μην υποχρεώνονται να πληρώνουν, αν δε θέλουν ή δε μπορούν, να σημειώσουμε τα εξής:

Οι εργαζόμενοι θέλουν να ασφαλίζονται, αλλά σε Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, να έχουν την εγγύηση του κράτους για σύνταξη κι εφάπαξ που θα τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και στα γηρατειά τους. Οι εργαζόμενοι δεν ψάχνουν ούτε για επενδυτικά προϊόντα, ούτε για κεφαλαιοποιήσεις και ανταποδόσεις. Κι αν κάνουν δεύτερες σκέψεις για το αν θα ασφαλιστούν και τι θα πληρώσουν, τις κάνουν, γιατί δεν αντέχουν τα βάρη που τους φορτώνετε εσείς με την εκάστοτε νομοθεσία, το αυξημένο κόστος ζωής, τους πενιχρούς μισθούς και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων που οδηγεί σε παραπέρα συρρίκνωση του εισοδήματός τους!

Και κλείνω με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα – αποτέλεσμα της αντεργατικής νομοθεσίας:

Χθες ο όμιλος ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. (η δεύτερη μεγαλύτερη συνεταιριστική φαρμακαποθήκη) απέλυσε τον Πρόεδρο του Επιχειρησιακού Σωματείου και μέλος του ΔΣ της ΟΕΦΣΕΕ, εγκαλώντας τον για «συκοφαντική δυσφήμηση», επειδή το Σωματείο έβγαζε ανακοινώσεις και διεκδικούσε ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς!

Σε τέτοιες συνθήκες, ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, απέναντι στον εργοδότη, για το μισθό του, για την ασφάλισή του;!

Ας μας απαντήσει η Κυβέρνηση, ο κ. Υπουργός. Εμείς σας καλούμε να πάρετε θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Ευχαριστώ.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις