Ο οδικός χάρτης για τη δραστική μείωση του clawback στη φαρμακευτική δαπάνη

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις απόψεις του στην τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η μείωση του clawback είναι η υλοποίηση μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν στο κράτος να βελτιώσει ουσιαστικά την αρχιτεκτονική των δαπανών στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μητσοτάκη, ο οδικός χάρτης για το clawback περιλαμβάνει:

– την υλοποίηση και λειτουργία του ψηφιακού φακέλου υγείας για γιατρούς και ασθενείς,

– την πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα επιτρέψει την πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδομένα, και

– την παράλληλη λειτουργία των μητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσημάτων, φαρμάκων.

Εν ολίγοις, οι προϋποθέσεις για τη δραστική μείωση του φόρου (σ.σ που θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Άδωνη Γεωργιάδη) εξαρτάται από το τρίπτυχο πρόσβαση σε καλύτερο φάρμακο, καλύτερη τιμή, χωρίς περιττές σπατάλες για το δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πάντως ότι το επενδυτικό clawback που θέσπισε η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ενταχθεί 53 επενδυτικά σχέδια και δρομολογούνται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά για το θέμα του clawback ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ομιλία του:

«Από τότε που αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου το 2019, είχαμε θέσει ως κεντρική στρατηγική προτεραιότητα την ενίσχυση των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία. Χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο του συμψηφισμού, του clawback, με τις δαπάνες που γίνονται για ανάπτυξη, για κλινικές μελέτες. Μια μνημονιακή επιταγή η οποία γίνεται αναπτυξιακό εργαλείο.

Ανοίγω παρένθεση: ξέρουμε τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν με το clawback, ο Υπουργός μάλιστα, φορώντας ένα διπλό καπέλο, το καπέλο του τέως Υπουργού Ανάπτυξης, τώρα του Υπουργού Υγείας, έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα αυτό.

Αλλά αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι η επιλογή μας αυτή να χρησιμοποιήσουμε το clawback ως αναπτυξιακό εργαλείο απέδωσε, διότι σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ενταχθεί 53 επενδυτικά σχέδια και δρομολογούνται επενδύσεις που ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε ήδη ανακοινώσει την επέκτασή του. Θα ακολουθήσει μια νέα πρόσκληση για 150 εκατομμύρια ευρώ ακόμα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Και βέβαια, πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε, να περιορίσουμε δραστικά το clawback τα επόμενα χρόνια. Για να γίνει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνουν επίσης και τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες να εξορθολογίζουν συνολικά τη φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας. Αναφέρω ενδεικτικά τον ψηφιακό φάκελο υγείας για γιατρούς και ασθενείς, την πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που μας δίνει πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδομένα, και βέβαια την παράλληλη λειτουργία των μητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσημάτων, φαρμάκων.

Συνεργαζόμαστε όλοι οι αρμόδιοι, το Υπουργείο, ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ, για μια φαρμακευτική πολιτική η οποία θα μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα πολίτη να έχει πρόσβαση στο καλύτερο φάρμακο, στην καλύτερη τιμή, χωρίς περιττές σπατάλες για τον Έλληνα ασφαλισμένο, για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Παράλληλα, η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας με τα κριτήρια του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού θα διευκολύνει, πιστεύω, και την τιμολόγηση και τις συμφωνίες εισαγωγής νέων φαρμάκων με διαπραγμάτευση.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα σύνολο πρωτοβουλιών που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε ουσιαστικά την αρχιτεκτονική των δαπανών σε αυτόν τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα: να περιορίσουμε στρεβλώσεις, να αυξήσουμε τις εξοικονομήσεις, να αποζημιώνουμε γρηγορότερα τις εταιρείες».

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις