ΕΣΥ: Δικαίωμα στους γιατρούς του δημοσίου να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα

Ανατροπή στο ΕΣΥ φέρνει νέα διάταξη που προωθεί το υπουργείο Υγείας για τους γιατρούς του δημοσίου. Μετά τον νόμο Γκάγκα που έδινε τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα δύο φορές την εβδομάδα, νέα διάταξη ανοίγει το δρόμο για απόλυτη απελευθέρωση του συστήματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείο Υγείας έχει έτοιμη τη διάταξη στην οποία προβλέπεται ότι οι γιατροί του δημοσίου θα μπορούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, όποτε το επιθυμούν χωρίς περιορισμούς αρκεί να είναι στο ελεύθερο ωράριο τους.

Ειδικότερα θα μπορούν τα απογεύματα εάν δεν εφημερεύουν και δεν έχουν υποχρεώσεις στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, να εργάζονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο, να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές ή να είναι ακόμη και σύμβουλοι σε ιδιωτικές εταιρείας.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν οι αλλαγές αυτές θα υλοποιηθούν καθώς εάν σημειωθούν έντονες αντιδράσεις είναι πιθανό το Μέγαρο Μαξίμου να «παγώσει» τη διάταξη.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επεξεργάζεται τις δικλείδες ασφαλείας που θα περιλαμβάνει η διάταξη ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση και υπέρβαση από την πλευρά των γιατρών, καθώς θα απαγορεύεται η σκόπιμη προώθηση των ασθενών από το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα.

Πάντως η πλήρης απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος δεν θα αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, αφού δεν αναμένεται να γίνει άρση της μονιμότητας.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις