Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση των πολλαπλών ζητημάτων που ταλανίζουν το χώρο του Φαρμάκου, με τον Άδ. Γεωργιάδη να επιταχύνει τις διαδικασίες από την πρώτη στιγμή της ανάληψης του χαρτοφυλακίου.
Η ανάγκη για έλεγχο και εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης είναι επιτακτική, με τον νέο Υπουργό Υγείας να προωθεί μια σειρά από μέτρα για τη μείωση της υπέρβασης και κατ’ επέκταση του clawback, δίνοντας όμως προτεραιότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Το «κλείδωμα» των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και η εφαρμογή «κοφτών» είναι το βασικότερο εξ αυτών. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι γιατροί θα πρέπει να ακολουθούν τις «γραμμές» συνταγογράφησης, δηλαδή θα πρέπει να «γράφουν» φάρμακα πρώτης γραμμής, συνήθως καθιερωμένες θεραπείες (συνήθως οικονομικότερες λόγω και των ετών που κυκλοφορούν), ενώ θα περνούν στις επόμενες «γραμμές», μόνο όταν δεν επιτυγχάνονται οι θεραπευτικοί στόχοι.
Παράλληλα, ο στόχος μείωσης του clawback περνάει και από το RRF. Άλλωστε, η χώρα μας έχει δεσμευτεί για τον περιορισμό του, με διαφορετικούς στόχους ανά χρονιά. Για το 2024, η υπέρβαση της δαπάνης θα έπρεπε να έχει περιοριστεί κατά 300 εκατ. ευρώ (σε σχέση με το 2020). Το ποσό αυτό αναμένεται να προστεθεί εμπροσθοβαρώς για το 2024, με την προσθήκη άλλων 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Αντίστοιχα, αναμένονται να ληφθούν και μέτρα που θα αγγίζουν το πεδίο της τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.
Σημαντικό βήμα στην πορεία προς τον εξορθολογισμό της δαπάνης κρίνεται η αξιοποίηση των γενόσημων φαρμάκων, στα οποία η χώρα μας έχει ισχυρή παρουσία χάρη στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Ωστόσο, η προσπάθεια αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά δεν έχει καταφέρει να αποδώσει καρπούς. Όπως αναφέρουν με νόημα στο News4Health, πηγές του Υπ. Υγείας, το σχετικό ποσοστό ελάχιστα αυξήθηκε από τη μια θητεία του Άδ. Γεωργιάδη έως την άλλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες προωθούνται αποφάσεις που στοχεύουν στην αύξηση του ποσοστού που αντιστοιχεί στο σύνολο της δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ για τα γενόσημα από το 15% στο 30%.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι και μια σημαντική αλλαγή που θα δίνει στους γιατρούς δυνατότητα συνταγογράφησης περισσότερων γενοσήμων.
Για την πλειονότητα των φαρμάκων οι γιατροί πρέπει να «γράφουν» δραστική ουσία και όχι εμπορική. Ειδικότερα, μόλις 15% των φαρμάκων που συνταγογραφούν πρέπει να είναι με εμπορική ονομασία. Συστάσεις μπορούσαν να γίνουν αλλά ο φαρμακοποιός θα μπορούσε να δώσει οποιοδήποτε φάρμακο της ίδιας δραστικής, με προτεραιότητα στις πιο οικονομικές επιλογές. Επρόκειτο για μια απόφαση που στόχο είχε την αύξηση της διάθεσης οικονομικότερων, κυρίως γενόσημων, φαρμάκων.