Τις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία επιδιώκει να μειώσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου υγείας. Ήδη άλλωστε την 1η Φεβρουαρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η ενιαία λίστα χειρουργείων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όπου θα συγκεντρωθούν όλα τα ονόματα των ασθενών που είναι ήδη σε αναμονή. Μάλιστα ο κατάλογος θα έχει ελεγχθεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να μην υπάρχουν διπλοεγγραφές.
Τη λίστα χειρουργείου θα έχει υπό την επίβλεψή του ειδικά το πρώτο διάστημα, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος και την έχει καταρτίσει. Στόχος είναι να οργανωθούν οι χειρουργικές αίθουσες και τα προγράμματα σε όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε να μειωθούν οι αναμονές που σήμερα είναι πολλών μηνών ενίοτε και ετών.
Από κει και πέρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα χειρουργεία που βρίσκονται σήμερα σε αναμονή, ώστε από κει και πέρα να μπορούν οι ασθενείς να εξυπηρετούνται σε πιο άμεσο χρόνο.
Αγκάθι όμως αποτελεί τόσο η έλλειψη αναισθησιολόγων, όσο και η δυσκολία εκτέλεσης των διαγνωστικών εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα στο νοσοκομείο όταν γίνεται μία επέμβαση.
Η καθυστέρηση στα αποτελέσματα λόγω έλλειψης προσωπικού, προκαλεί γενικότερες δυσλειτουργίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού όλες οι διαδικασίες «μπλοκάρουν».
Υπό το πρίσμα αυτό στις σκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να δοθούν και σε ιδιώτες κάποιες βασικές εξετάσεις ώστε να εξυπηρετούνται νωρίτερα οι ασθενείς και να μην καθυστερούν και τα χειρουργεία.
Μάλιστα σχετική αναφορά αλλά με ιδιαίτερα διακριτικό τρόπο, έκανε πρόσφατα και ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ).
Προς ώρας οι σκέψεις δεν είναι ακόμη ώριμες ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη, καθώς υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση για τις πιθανές αντιδράσεις που θα προκληθούν στους εργαζόμενους του ΕΣΥ.
Κατά τα άλλα στο υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι οι λίστες αναμονής θα μειωθούν δραστικά με τα απογευματινά χειρουργεία που θα πραγματοποιούνται εντός των δημόσιων νοσοκομείων από τους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά με χρήματα των ασθενών.
Θα πρόκειται ουσιαστικά για επεμβάσεις που θα γίνονται στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα και θα αποζημιώνονται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, από την κοινωνική ασφάλιση αλλά και από χρήματα των ασθενών.
Πριν όμως από τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ.
Άλλωστε τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένα πιο σύνθετο εγχείρημα, καθώς προς ώρας δεν έχουν επιλυθεί ακόμη διάφορα προβλήματα που θα προκύψουν. Μεταξύ αυτών είναι που θα νοσηλεύονται όσοι θα υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις όταν τα νοσοκομεία παρουσιάζουν πληρότητα 100% και αναπτύσσουν και ράντζα, αλλά και οι αμοιβές όλου του προσωπικού που θα συμμετάσχει στη διαδικασία.
Για τον λόγο αυτό πρώτα αναμένεται να προωθηθεί διάταξη για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ και την ιδιωτική τους απασχόληση είτε σε ιδιωτικές κλινικές είτε σε ιδιωτικές εταιρείες.