Αλλαγές σε ΕΟΦ και ΙΦΕΤ σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Ριζικές αλλαγές στον ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ σχεδιάζει το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ελέγχονται πιο αποτελεσματικά τα φάρμακα που διακινούνται στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό λένε έγκυρες πληροφορίες ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές σε όλους τους μεγάλους οργανισμούς μεταξύ των οποίων ο ΕΟΦ και το ΙΦΕΤ ώστε αυτοί να είναι πιο λειτουργικοί και να αποδίδουν καλύτερα.

Εξάλλου τις προθέσεις του αυτές ήδη τις γνωστοποίησε στα στελέχη των Οργανισμών κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας του ΕΟΦ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι και ο τέως υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε σχεδιάσει να προχωρήσει σε διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές στον ΕΟΦ και για το λόγο αυτό είχε συγκροτήσει ομάδα εργασίας

ΕΟΦ

Υπό το πρίσμα αυτό και ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί η προκήρυξη της θέσης του προέδρου του ΕΟΦ με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr επίκειται να αλλάξει πλήρως μοντέλο διοίκησης αφού το σχέδιο είναι να μετατραπεί σε Οργανισμό όπως ο ΕΟΔΥ.

Έτσι ο ΕΟΦ πρόκειται να αποκτήσει Διευθύνοντα Σύμβουλο με καθήκοντα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και θα είναι το ισχυρό πρόσωπο του Οργανισμού. Θα διορίζεται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας με βάση τα προσόντα του.

Το νέο μοντέλο διοίκησης όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές δεν πρόκειται να διαθέτει αντιπροέδρους αλλά Πρόεδρο ο οποίος θα αναλάβει περισσότερο το επιστημονικό κομμάτι του ΕΟΦ. Αλλαγές όμως πρόκειται για να γίνουν και στα Τμήματα που απαρτίζουν σήμερα τον Οργανισμό αλλά και στα αντικείμενα εργασίας.

Ο νέος ΕΟΦ πάντως θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με σήμερα ώστε να παίζει κομβικό ρόλο στον τομέα των φαρμάκων.

Την ίδια ώρα για να ενισχυθεί περαιτέρω ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει προσλήψεις για τον Οργανισμό δηλώνοντας χαρακτηριστικά πώς: «όσον αφορά στις προσλήψεις, το 2024 θα είναι έτος προσλήψεων μονίμου προσωπικού και στον ΕΟΦ.

ΙΦΕΤ

Αλλαγές όμως έρχονται και στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων , τα οποία δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Ήδη στο πλαίσιο αυτό στο Ινστιτούτο έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ψηφιοποίησης του  ώστε η προμήθεια των φαρμάκων να γίνεται στην καλύτερη δυνατή τιμή, βάσει ρεαλιστικών εκτιμήσεων, με πρόβλεψη παραγγελιών προκειμένου να καλύπτονται επαρκώς όλες οι ανάγκες των ασθενών.

Μεγάλο αγκάθι αποτελεί η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με το ΙΦΕΤ αναζητά τρόπους μείωσής της.

Εξάλλου στην εκδήλωση της κοπής πίτας για τη νέα χρονιά του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ο υπουργός Υγείας είχε καταστήσει σαφές πώς « είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, το οποίο αρχίζει να δημιουργεί τοξικές παρενέργειες στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Σε αυτό θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του ΕΟΦ και των θυγατρικών του».

Για αυτό είχε καλέσει τη διοίκηση του ΕΟΦ να «βοηθήσει το ΙΦΕΤ  για να μειωθεί η δαπάνη του, η οποία είναι υπερβολικά μεγάλη και πρέπει να μπει ένα φρένο. Δεν θα μπορέσει ο ΙΦΕΤ να το κάνει αυτό εάν δεν έχει τη συνεργασία του ΕΟΦ. Θέλω να παρακαλέσω τον ΕΟΦ να κάνει τις εγκρίσεις όσο γίνεται γρηγορότερα. Έχει κρίσιμη σημασία η ταχύτητα της εγκρίσεως των φαρμάκων που εισέρχονται στη θετική λίστα, ορισμένες εταιρίες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προέβαλαν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στη θετική λίστα και άρα αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback».

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις