Σημαντικά ζητήματα για την επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΤΑΥΦΕ, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 και ώρα 08:30 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, αίθουσα ILISSOS (Λ. Βασ. Αλεξάνδρου 2, Αθήνα), αναδείχτηκαν κατά την τελευταία ζωντανή διαδικτυακή ενημέρωση-συζήτηση με τους ασφαλισμένους, την Παρασκευή 15 Μαρτίου.
Επίσης, απαντήθηκαν δεκάδες ερωτήματα ασφαλισμένων σχετικά με την από εδώ και πέρα τακτική του ΤΑΥΦΕ για την αντιστροφή των καταστροφικών αποτελεσμάτων του νόμου 5078/2023, με τους συμμετέχοντες να τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμη η μαζική συμμετοχή στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του Ταμείου.
Στη συζήτηση με τους ασφαλισμένους συμμετείχαν ο Σπύρος Κουκάκης, Πρόεδρος του ΤΑΥΦΕ, ο Γεράσιμος Κονιδάρης, Σύμβουλος Διοίκησης και Επικοινωνίας του ΤΑΥΦΕ και η Αθανασία Λαμπρινέα, Διευθύντρια Παροχών του ΤΑΥΦΕ.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος του ΤΑΥΦΕ, Σπύρος Κουκάκης, υπογράμμισε το σταθερό στόχο της διοίκησης του ΤΑΥΦΕ να μην αρθεί η υποχρεωτικότητα ασφάλισης, που με βάση το νόμο 5078/2023 θα ισχύσει από 01/01/2026, χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα τον ένα επιπλέον χρόνο παράτασης που δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, μετά τις δυναμικές παρεμβάσεις.
Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη Γενική Συνέλευση, επικαλούμενος την πρώτη παράγραφο του άρθρου 20 του καταστατικού του ΤΑΥΦΕ, που προβλέπει ότι η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο που λαμβάνει αποφάσεις και υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη Γενική Συνέλευση μετά την ψήφιση του νόμου 5078/2023, η οποία έχει εξαιρετική σημασία, αφού οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το Ταμείο σε όλα τα επίπεδα, θεσμικά, διοικητικά, πολιτικά και νομικά, και κάλεσε τους ασφαλισμένους να συμμετάσχουν μαζικά στην κορυφαία διαδικασία του ΤΑΥΦΕ.
Ο κ. Κονιδάρης σημείωσε ότι η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που τα πάντα μεταβάλλονται και αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για το νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο, όπως είπε, παρά τα κελεύσματα για τον «κουμπαρά» και τη διαφήμιση, δεν δείχνει να πείθει τους κάτω των 37 ετών, αφού προαιρετικά έχουν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ μέσα σε έναν χρόνο μόλις 2.000 εργαζόμενοι από τις εκατοντάδες χιλιάδες που είναι σύνολο.
Αναφέρθηκε στα λόγια του πρωθυπουργού στην εκδήλωση, ο οποίος κάλεσε τους νέους να μην λυπηθούν το μικρό ποσό των εισφορών, αφού θα το βρουν μπροστά τους και επικαλούμενος ο κ. Κονιδάρης αυτά ακριβώς τα λόγια, τόνισε πως τι έκαναν σε ό,τι αφορά το ΤΑΥΦΕ; Ακριβώς το αντίθετο. Προωθούν την ενίσχυση της ανασφάλειας του εργαζόμενου, κόντρα στις δικές τους διαφημίσεις, που στόχο έχουν την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης.
Ο κ. Κονιδάρης επανέλαβε ότι χωρίς καμιά μελέτη, χωρίς κανέναν νομικό έρεισμα ο νόμος του υπουργείου Εργασίας υποθηκεύει την περιουσία των ασφαλισμένων στο ΤΑΥΦΕ και πρέπει -όπως χαρακτηριστικά είπε- να αντισταθούμε, ώστε να παραμείνει η υποχρεωτικότητα στο Ταμείο. Επιπλέον, σημείωσε ότι σήμερα το μέσο εφάπαξ που δίνει το ΤΑΥΦΕ με ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα στους νέους είναι πάνω από 35.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι η σχέση παλαιών προς νέους ασφαλισμένους είναι 17% προς 83%.
Ο κ. Κονιδάρης έκανε αναφορά στις φήμες που διαδίδονται από γνωστά κέντρα για τα έξοδα διοίκησης του ΤΑΥΦΕ, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για τα τελευταία έτη τα οποία αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο και υπογράμμισε ότι μετέρχονται όλα τα μέσα για να διαβάλουν το ΤΑΥΦΕ, αλλά οι μεθοδεύσεις τους πέφτουν στο κενό. Τόνισε ότι η αναφορά που έκαναν στον Εισαγγελέα διαφθοράς κατέπεσε πανηγυρικά και υπενθύμισε ότι εξαιτίας των υποβολιμαίων ενεργειών τους το Ταμείο υπέστη αποθετική ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και οι ασφαλισμένοι θα υποστούν σημαντική μείωση των παροχών τους από τη μη δημιουργία του επενδυτικού φορέα. Προανήγγειλε δε, ότι άμεσα θα βγει αναλυτική ανακοίνωση για τα έξοδα διοίκησης του ΤΑΥΦΕ, η οποία με στοιχεία θα αποκαλύπτει τους στόχους και το ρόλο όσων από το παρασκήνιο απεργάζονται σχέδια υπονόμευσης του Ταμείου.
Η Διευθύντρια Παροχών του ΤΑΥΦΕ, Αθανασία Λαμπρινέα, παρουσίασε παραδείγματα εφάπαξ παροχών για παλιούς ασφαλισμένους πριν την ψήφιση του νόμου 5078/2023. Όπως είπε, ένας παλιός ασφαλισμένος με 35 έτη ασφάλισης και μισθό (μέσο όρο αποδοχών τελευταίας διετίας) 2.000 ευρώ, λαμβάνει σήμερα από το ΤΑΥΦΕ εφάπαξ περίπου 18.700 ευρώ, ενώ για ασφαλισμένο με 40 έτη και μισθό (μέσο όρο αποδοχών τελευταίας διετίας) 2.400 ευρώ, η παροχή κυμαίνεται περίπου στις 25.000 ευρώ.
Αναφορικά με εφάπαξ νέων ασφαλισμένων που χορηγούνται σήμερα, ανέφερε πως νέος ασφαλισμένος με 25 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών τελευταίας πενταετίας 1.824,01 ευρώ, λαμβάνει σήμερα παροχή 32.764,94 ευρώ. Ενώ νέος ασφαλισμένος με 24 έτη ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών τελευταίας πενταετίας 2.146 ευρώ, λαμβάνει σήμερα παροχή περίπου 36.800 ευρώ.
Η κ. Λαμπρινέα σημείωσε ότι μέχρι σήμερα το ΤΑΥΦΕ δεν κάνει καμιά παρακράτηση στα ποσά που χορηγεί, προσθέτοντας ότι μετά την εφαρμογή του νόμου στο εφάπαξ θα επιβάλλεται φορολόγηση, ενώ εάν κάποιος εργαζόμενος στο φάρμακο επιλέξει να μην καταβάλει την εισφορά 2 % (παλαιός ασφαλισμένος) ή 4% (νέος ασφαλισμένος) για το εφάπαξ, θα δει το φόρο εισοδήματός του να αυξάνεται, αφού αυτό το 2% ή 4% , αντίστοιχα θα προστεθεί στο εισόδημά του, την ώρα που οι ασφαλιστικές εισφορές σήμερα είναι αφορολόγητες.
Επισήμανε ότι είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ενώ η Πολιτεία γνωρίζει ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης έχει κλονιστεί λόγω των μειώσεων μετά το 2010, επιλέγει να προχωρήσει σε άρση της υποχρεωτικότητας, ενώ ξέρει ότι η υποχρεωτικότητα σε συνδυασμό με την καλή πορεία της οικονομίας θα αύξανε το ποσό της παροχής και θα μείωνε σταδιακά το έλλειμμα. Και κατέληξε τονίζοντας ότι ενώ το ΤΑΥΦΕ είχε δρομολογήσει τη μείωση του ελλείμματος, με την άρση της υποχρεωτικότητας -αν δεν ανατραπεί- θα οδηγηθούμε σε μείωση των παροχών, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί.