Κατέρρευσε μια ακόμα επιχείρηση ναρκοθέτησης της δυναμικής πορείας του ΤΑΥΦΕ, η οποία ξεδιπλώθηκε από γνωστά… κέντρα και ομάδες, που δεν υπηρετούν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων-μελών του Ταμείου – όπως προσχηματικά διατείνονται – αλλά, προφανώς, εξυπηρετούν αλλότριες επιδιώξεις.
Στις 30/05/2022 υποβλήθηκε αναφορά 63 ασφαλισμένων του Ταμείου ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, κοινοποιούμενη στον τότε υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βάσει της οποίας ασκήθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά των μελών όλων των Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΑΥΦΕ από τη μετατροπή του σε ΝΠΙΔ το 2013, για το αδίκημα της απιστίας.
Για την υπόθεση διατάχτηκε προκαταρκτική εξέταση και μετά την υποβολή όλων των αναγκαίων στοιχείων και της αναλυτικής τεκμηρίωσης από το Διοικητικό Συμβούλιο, εκδόθηκε Διάταξη Αρχειοθέτης, κατ’ άρθρον 43 ΚΠοινΔ, από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εγκρίθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, σύμφωνα με την οποία: α) δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης, β) δεν προέκυψαν πράξεις στις οποίες προέβησαν τα μέλη της Διοίκησης του Ταμείου κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης από τις οποίες να προκλήθηκε αιτιωδώς περιουσιακή βλάβη στο Ταμείο, και γ) δεν προσδιορίσθηκε οποιαδήποτε βλάβη του Ταμείου. Κρίθηκε, δηλαδή ότι η μηνυτήρια αναφορά ήταν ουσία αβάσιμη.
Δηλαδή, η εκτενής αναφορά των «63» στη Δικαιοσύνη και τις εποπτικές αρχές με δήθεν στοιχεία για κακοδιαχείριση και ζημία για το ΤΑΥΦΕ κατέπεσε με πάταγο, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι στόχος τους σε καμία περίπτωση δεν ήταν και δεν είναι η προάσπιση των συμφερόντων του Ταμείου και των ασφαλισμένων-μελών του.
Αποδείχτηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο ρόλος του «Δούρειου Ίππου» που διαχρονικά έχουν επιλέξει να υπηρετούν οι πρωταγωνιστές και οι υποκινητές αυτής της υπόθεσης, οι οποίοι ενδεχομένως να παραπληροφόρησαν και ορισμένους από τους καταγγέλλοντες, αδιαφορώντας κυνικά για το μέλλον των χιλιάδων ασφαλισμένων-μελών του ΤΑΥΦΕ.
Η κατάρρευση και αυτής της απόπειρας αποτελεί νίκη για τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΦΕ και δίνει μια ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους που απεργάζονται σχέδια και ξεδιπλώνουν σκοτεινές τακτικές για να υποθηκεύσουν την προοπτική του Ταμείου.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μπορεί μια ακόμα μεθοδευμένη κίνηση εναντίον του ΤΑΥΦΕ να κατέρρευσε πανηγυρικά, ωστόσο, η καταγγελία των «63» και οι διαδικασίες που ενεργοποίησε έως ότου αποδειχθεί το έωλο και αβάσιμο όσων επικαλούνταν, προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία στο Ταμείο και τους ασφαλισμένους του.
Η οικονομική ζημία έγκειται στο γεγονός ότι η αναφορά τους λειτούργησε παρελκυστικά στις επενδυτικές δυνατότητες του ΤΑΥΦΕ. Πρόκειται για ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αποδεικνύεται από επίσημη οικονομική και αντίστοιχη αναλογιστική μελέτη, στις οποίες αποτυπώνονται οι επενδυτικές δυνατότητες που «πάγωσαν» και το μέγεθος της ζημίας που προκλήθηκε για το Ταμείο και τα ασφαλισμένα μέλη του.
Επιπροσθέτως, η αναφορά «έστρωσε το χαλί» στο Υπουργείο Εργασίας, δίνοντάς του το πρόσχημα να επικαλείται αόριστα επιχειρήματα δήθεν κακοδιοίκησης, ώστε να προχωρήσει στην αυθαίρετη άρση της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση (Ν. 5078/2023), ο οποίος προκαλεί οικονομική ασφυξία στο ΤΑΥΦΕ, εξαϋλώνει την περιουσία του και βλάπτει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων του.
Τα δεδομένα είναι εξόχως αποκαλυπτικά για τις πολλαπλές συνέπειες που είχε η αναφορά των καταγγελλόντων, και ιδίως των υποκινητών τους, οι οποίοι είναι υπόλογοι απέναντι στους ασφαλισμένους του ΤΑΥΦΕ, αφού με την υποβολιμαία κίνησή τους κυριολεκτικά έπαιξαν με τις ασφαλιστικές εισφορές και το εφάπαξ των 28.000 και πλέον ενεργών ασφαλισμένων του Ταμείου και αρκετών χιλιάδων ανενεργών ασφαλισμένων!
Με αφορμή την καταγγελία, που κατέπεσε πανηγυρικά, αλλά και τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Εργασίας για τα Επαγγελματικά Ταμεία, ο οποίος πλήττει ευθέως τη βιωσιμότητα του ΤΑΥΦΕ, επανήλθε – όχι τυχαία – «στο τραπέζι» η συζήτηση για τα έξοδα διοίκησης και διαχείρισης του ΤΑΥΦΕ, ενώ ακούστηκαν ακόμα και από επίσημα χείλη αόριστες καταγγελίες για τάχα κακοδιαχείριση σε διάφορα Ταμεία, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Κι επειδή τα γνωστά «κέντρα», που διαχρονικά λειτουργούν ως θεραπαινίδες του συστήματος, δεν έχασαν για μια ακόμα φορά την ευκαιρία για αλλότριους σκοπούς να συντηρήσουν την ανυπόστατη και σαθρή φημολογία, είναι κρίσιμο να μπουν τα πράγματα στη θέση τους με βάση τα επίσημα στοιχεία.
Από το 1993 έως τις 30/9/2008 που το (ενιαίο τότε) ΤΕΑΥΦΕ λειτουργούσε ως ΝΠΔΔ ο μέσος όρος (ΜΟ) εξόδων διοικητικής λειτουργίας ήταν στο 15,54%, με βάση τους εγκεκριμένους ισολογισμούς, οι οποίοι ήταν ελεγμένοι και από το Ελεγκτικό Συνέδριο!
Από το 2009 έως το 2013, που το ΤΑΥΦΕ ήταν κλάδος πρόνοιας του ΤΑΠΙΤ ΝΠΔΔ, τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας ήταν στο 3% (ενώ είχε μόνο 3 υπαλλήλους που απασχολούνταν για τον τομέα ΠΥΦΕ), χωρίς το ΤΑΥΦΕ να έχει ουσιαστική επιχειρησιακή λειτουργία, καθώς χορηγούσε εφάπαξ χωρίς να πραγματοποιεί ελέγχους στους υπόχρεους εργοδότες και να καταλογίζει οφειλές, αφού δεν καταχώριζε καν τις εισφορές που εισέπραττε!
Από το 2013 που ΤΕΑΥΦΕ και ΤΑΥΦΕ γίνονται ΝΠΙΔ έως και το 2022, με βάση τους εγκεκριμένους ισολογισμούς, ο ΜΟ εξόδων διοικητικής λειτουργίας διαμορφώνεται για το μεν ΤΕΑΥΦΕ στο 4,71%, για το δε ΤΑΥΦΕ στο 7,75%. Δηλαδή, σε απόλυτους αριθμούς έχουμε τα ίδια έξοδα διοικητικής λειτουργίας, αφού το ΤΕΑΥΦΕ έχει και εργοδοτική εισφορά, δηλαδή, έχει διπλάσιες εισφορές από το ΤΑΥΦΕ.
Κι επειδή οι… καλοθελητές θα σταθούν στο 7,75% του ΤΑΥΦΕ μόνο ως ποσοστό, αγνοώντας δηλαδή ότι το ΤΕΑΥΦΕ έχει διπλάσιες εισφορές, οφείλουμε να θυμίσουμε το γεγονός ότι την περίοδο 2014-2016 το ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ βρέθηκε στο στόχαστρο της τότε πλειοψηφίας του ΔΣ του ΤΕΑΥΦΕ ΝΠΙΔ, η οποία – μεταξύ άλλων – αρνήθηκε, παρά τη ρητή εντολή του τότε υφυπουργού Εργασίας, να χορηγήσει λειτουργικό back up του κοινού ηλεκτρονικού Μητρώου, ως όφειλε.
Η απαράδεκτη αυτή στάση υποχρέωσε το ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ, να προχωρήσει στη δημιουργία δικού του αυτοτελούς Μητρώου (ασφαλισμένων και εργοδοτών) από 01/07/2016. Επιπρόσθετα, αναγκάστηκε να προσλάβει προσωπικό για να επαναλάβει εργασίες που είχαν ήδη ολοκληρωθεί στο κοινό Μητρώο, όπως οι καταχωρίσεις εισφορών στο σύστημα Εσόδων της ΗΔΙΚΑ για την περίοδο 2007 – 2013. Έτσι, το ΤΑΥΦΕ αναγκάστηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε πλήρως από το ΤΕΑΥΦΕ και δύναται πλέον να καταχωρίζει τις εισφορές σε δικό του Μητρώο Ασφαλισμένων και Εργοδοτών, να οριστικοποιεί και να λογιστικοποιεί τα έσοδά του, ώστε να συντάσσει τις οικονομικές του καταστάσεις, να ελέγχει αυτοτελώς τους υπόχρεους εργοδότες και να χορηγεί έγκαιρα και με ασφάλεια τις παροχές του. Αυτό είναι το κόστος λειτουργίας του ΤΑΥΦΕ από 01/07/2016, δηλαδή είναι το αναγκαίο κόστος λειτουργίας του Ταμείου (ανάλογο του κόστους λειτουργίας του ΤΕΑΥΦΕ ΝΠΙΔ σε απόλυτους αριθμούς, αφού έχουμε τους ίδιους ασφαλισμένους και τους ίδιους εργοδότες και αλλάζουν μόνο τα ποσοστά, γιατί το ΤΕΑΥΦΕ-κλάδος Σύνταξης έχει και εργοδοτική εισφορά και άρα διπλάσιες εισφορές), και όχι η δήθεν κακοδιοίκηση ή κακοδιαχείριση, που οι επιτήδειοι επικαλούνται για να κρύψουν τις κακόβουλες προθέσεις τους.
Είναι προφανές ότι η αναγκαία αυτή παρέμβαση για να μπορέσει να λειτουργήσει το ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ, εξαιτίας της στάσης της τότε πλειοψηφίας του ΔΣ του ΤΕΑΥΦΕ, οδήγησε σε αύξηση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας του ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ, έξοδα, όμως, που ήταν απαραίτητα για να συνεχίσει να λειτουργεί πραγματικά και αποτελεσματικά το Ταμείο και τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζονται με τις κακόβουλες φημολογίες και τις ανυπόστατες καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης του Ταμείου, που κατέπεσαν με πάταγο στη Δικαιοσύνη.
Τα στοιχεία για το ΤΕΑΥΦΕ ΝΠΙΔ και το ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ, όπως προκύπτουν από τους εγκεκριμένους ισολογισμούς είναι αποκαλυπτικά και μπορεί εύκολα κανείς να τα αναζητήσει στις ιστοσελίδες των δύο Ταμείων.
Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο πού οφείλεται η αύξηση των εξόδων διοικητικής λειτουργίας, πότε ξεκινά η αύξησή τους, ποιοι είναι υπεύθυνοι και πώς αυτά βρίσκονται από το 2019 σε πορεία αποκλιμάκωσης.
Όλα τα επίσημα στοιχεία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΤΑΥΦΕ ΝΠΙΔ, όλες οι αποφάσεις του ΔΣ έχουν την έγκριση των Γενικών Συνελεύσεων και η δέσμευση στην απόλυτα διαφανή λειτουργία του Ταμείου είναι δεδομένη.
Όσο κι αν επιμένουν οι οργανωτές των νοσηρών φημών και σεναρίων, συνεχώς θα παίρνουν τις αποστομωτικές απαντήσεις τους από τα πραγματικά στοιχεία και θα αναδεικνύεται περίτρανα ο «σκοτεινός» τους ρόλος.
Η Διοίκηση του ΤΑΥΦΕ καλεί για ακόμα μια φορά τους ασφαλισμένους του να ενημερώνονται αποκλειστικά μέσα από τα επίσημα «κανάλια» του Ταμείου και τα εντεταλμένα του όργανα και να γυρίσουν την πλάτη στη φαιά προπαγάνδα και τις τάχα καταγγελίες όσων επιδιώκουν τη σπίλωση του Ταμείου, εξυπηρετώντας τους ιδιότυπους δικούς τους σκοπούς.
Τονίζει ότι όλα τα σημαντικά στοιχεία για το Ταμείο ανακοινώνονται στις Γενικές Συνελεύσεις, είναι δημόσια, αναρτημένα και ξεκάθαρα.
Σημειώνει ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις του ΔΣ έχουν τις εγκρίσεις των Γενικών Συνελεύσεων και δεσμεύεται να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο της απόλυτης διαφάνειας για ένα ΤΑΥΦΕ οικονομικά υγιές και δυναμικό, που θα υπηρετεί το σύνολο των ασφαλισμένων του, χωρίς διακρίσεις και διάθεση αντιπαράθεσης, ωστόσο τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι πλέον δεν πρόκειται να ανεχτεί τις επιθέσεις και τις συκοφαντίες όσων εκμεταλλευόμενοι τη θεσμική ευγένεια του ΔΣ, επί σειρά ετών επιχειρούν να πλήξουν την προοπτική του Ταμείου.