Για την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, μεταφέρεται εκτός απροόπτου η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να επικυρωθεί η αύξηση στον κατώτατο μισθό, που θα ισχύει από την 1η Απριλίου.
Η προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη 27 Μαρτίου, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με αυτό ακριβώς ως βασικό θέμα, αναβλήθηκε. Αιτία είναι η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από την Αντιπολίτευση προς την Κυβέρνηση, μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τα 57 θύματα. Με δεδομένο ότι η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας διαρκεί τρεις ημέρες, είναι οριακή η ολοκλήρωσή της, ώστε να συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο, για να επικυρώσει και τυπικά την πρόταση που έχει καταθέσει η υπουργός Εργασίας, για να αυξηθούν οι βασικές αποδοχές. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση λάβει τις 151 θετικές ψήφους που χρειάζεται, κάτι που φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο μιας και το κυβερνών κόμμα διαθέτει 158 βουλευτές, τότε δεν αποκλείεται η αναμενόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να γίνει με επείγουσες διαδικασίες, ακόμα και δια περιφοράς.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση έχει πολύ περιορισμένο χρόνο για να καλύψει τη δέσμευσή της, ώστε να ισχύσει από την 1η Απριλίου ο αυξημένος κατώτατος μισθός. Η σχετική δημοσίευση του όποιου ποσοστού αύξησης, πρέπει να γίνει εντός Μαρτίου, ώστε να μπορούν πρακτικά τα λογιστήρια των επιχειρήσεων όλης της χώρας, να συμμορφωθούν με το νέο ύψος των αποδοχών που θα κληθούν να καταβάλλουν. Μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί και τυπικά την 1η Μαΐου, όταν θα πραγματοποιηθούν οι καταβολές του μηνός Απριλίου στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικά για φέτος, η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει και την πρακτική εφαρμογή και σε όσους αμείβονται με μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες). Άρα θα πρέπει και εκεί να γίνει η όποια αναπροσαρμογή, ανά εργαζόμενο.
Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 600.000 οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που αμείβονται με τα κατώτατα θεσμοθετημένα όρια. Σήμερα, ο βασικός μισθός είναι 780 ευρώ μικτές αποδοχές (666,85 ευρώ καθαρά). Η τελική πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του ΚΕΠΕ προς το υπουργείο Εργασίας, ήθελε η αύξηση να κυμανθεί από 4 έως 5% το πολύ, δηλαδή από 811 έως 820 ευρώ μικτά (690,36 και 698,21 ευρώ αντίστοιχα). Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν να έχει προτείνει η αύξηση να είναι λίγο υψηλότερα, στα επίπεδα του 6,5%, δηλαδή 830 ευρώ μικτά (705,96 ευρώ καθαρά).