Αλματώδης αύξηση στα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Global Data, τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας στις μεγάλες αγορές του κόσμου θα συνεχίσουν την ιλιγγιώδη πορεία τους έως το 2031.

Η αγορά αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 37,1 δισ. δολάρια την επόμενη 7ετία, με τις ΗΠΑ να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο και με την Ευρώπη να σημειώνει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που συνολικά προβλέπεται να κυμανθεί στο 31,3%. Αυτό δεν αφορά μόνο τα υπάρχοντα σκευάσματα, αλλά και 13 ακόμα φάρμακα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν την εν λόγω περίοδο.

Η Όπρα μοιράστηκε την εμπειρία της με τα GLP-1

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η τεράστια αυτή απήχηση των GLP-1 παγκοσμίως οδήγησε τη γνωστή παρουσιάστρια των ΗΠΑ Όπρα Γουίνφρεϊ να κάνει μια ειδική εκπομπή στο ABC με τίτλο: «Shame, Blame and the Weight Loss Revolution». Στην εκπομπή η Γουίνφρεϊ αποκάλυψε ότι έχει ξεκινήσει αγωγή με ένα τέτοιο σκεύασμα και μίλησε για τα θετικά του αποτελέσματα.

Παράλληλα κάλεσε ασθενείς, γιατρούς καθώς και στελέχη των Novo Nordisk και Eli Lilly σε μια μεγάλη συζήτηση που στόχο είχε να μεταφέρει το μήνυμα ότι η παχυσαρκία είναι μια νόσος που επηρεάζεται και από βιολογικούς παράγοντες και ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο στίγμα, στην επίκριση και στην ντροπή που αισθάνονται οι ασθενείς.

Παρόλα αυτά, έγινε αναφορά στο μεγάλο κόστος και στις παρενέργειες των φαρμάκων. Ειδικά για αυτές, οι γιατροί τόνισαν ότι είναι ήπιες και κυρίως γαστρεντερικές και πως η μεγάλη δημοσιότητα για την άμεση συσχέτιση των φαρμάκων με παγκρεατίτιδα, επιπλοκές της χοληδόχου κύστης και καρκίνο του θυρεοειδούς δεν αποδεικνύεται από τις μελέτες σε ανθρώπους, ενώ ο κίνδυνος είναι μικρότερος από 1%.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις