Ψηφιακή Κάρτα: Παράταση έως την 1η Ιουλίου για Βιομηχανία και Λιανεμπόριο

Παράταση μέχρι την 1η Ιουλίου, αποφάσισε να δώσει το υπουργείο Εργασίας, στην έναρξη επιβολής προστίμων για μη εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου. Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τον κατώτατο μισθό, ρωτήθηκε σχετικά και αποκάλυψε ότι έχει ήδη υπογράψει τις απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις.

Η παράταση δόθηκε μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, επειδή δεν έχει καλυφθεί το σύνολο των επιχειρήσεων στους εν λόγω τομείς, με το καινούργιο μοντέλο ωρομέτρησης. Σε διαφορετική περίπτωση, από την Δευτέρα 1η Απριλίου, θα έπρεπε οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας να γίνονται και προς αυτό το πεδίο, με κίνδυνο να επιβληθούν πολύ τσουχτερά πρόστιμα (10.500 ανά εργαζόμενο) στις επιχειρήσεις  του κλάδου της Βιομηχανίας, που δεν θα είχαν προλάβει να ενσωματωθούν στο σχετικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί. Αντίστοιχο πρόβλημα θα είχαν από τις 2 Μαΐου και οι επιχειρήσεις από το λιανεμπόριο που δεν θα είχαν καταφέρει να συμβληθούν μέχρι τότε.

Οι σχετικές εισηγήσεις είχαν γίνει προς το υπουργείο Εργασίας από τους Φορείς των κλάδων, καθώς είχε διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Σημειώνεται ότι, περίπου το 80% των επιχειρήσεων στη Βιομηχανία είχαν ενταχθεί στη νέα διαδικασία. Στο λιανεμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερέβαινε το 30% με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις…

Η παράταση μέχρι την 1η Ιουλίου δόθηκε και για να ταυτιστεί η έναρξη της επιβολής ελέγχων και προστίμων στους εν λόγω κλάδου, με την ταυτόχρονη έναρξη του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, του βελτιωμένου δηλαδή συστήματος ελέγχου, καταγραφής και παρακολούθησης του ωραρίου των εργαζομένων, σε καθημερινή βάση.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, σειρά ένταξης στην Ψηφιακή Κάρτα παίρνουν ο τουρισμός και η εστίαση, δύο κλάδοι με πολύ υψηλή παραβατικότητα, ως προς τις υπερβάσεις των ωραρίων.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις