Ταχύτητα επιχειρεί να ανεβάσει το Υπουργείο Υγείας για την αύξηση των κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων και κατ’ επέκταση η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες αλλά και η απορρόφηση πολύ μεγαλύτερων κονδυλίων από την Ελλάδα για κλινικές μελέτες, είναι ζητούμενο τόσο για το Υπουργείο όσο και για τη φαρμακοβιομηχανία.
Η συμβολή της Ελλάδας στην έρευνα, άλλωστε, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της της επίσκεψης των CEOs φαρμακευτικών κολοσσών στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα για τη συνάντηση Στρογγυλής Τράπεζας Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (Biopharmaceutical CEO Roundtable, BCR).
Η επιτάχυνση έγκρισης νέων κλινικών μελετών, η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που συναντώνται στην Ελλάδα και η ρύθμιση ζητημάτων για την αύξηση του αριθμού κλινικών μελετών βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της δεύτερης συνάντησης της Ομάδας Εργασίας για την Ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών και της Βιοϊατρικής Έρευνας στη Χώρα μας στην οποία προεδρεύει η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κυρία Λίλιαν Βιλδιρίδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα μας απορροφά για κλινικές μελέτες μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, έναντι 44 δισ. ευρώ που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Για την αύξηση του αριθμού των κλινικών μελετών που διεξάγονται εντός Ελλάδας απαιτούνται, σύμφωνα με πηγές από τη φαρμακοβιομηχανία, δύο βασικά «συστατικά»: Κίνητρο και καλύτεροι χρόνοι έγκρισης και διεξαγωγής των μελετών.