Φρένο από το ΣτΕ στους ιδιώτες Γενικούς Διευθυντές στον ΕΦΚΑ

Άκυρη, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), την απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ με την οποία όριζε ότι οι Γενικοί Διευθυντές του Φορέα, μπορούν να προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση ελήφθη από την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου με την επισήμανση ότι στην προκήρυξη των θέσεων εργασίας, είχε οριστεί το 64ο έτος ηλικίας, ως όριο, κάτι που επίσης ήταν λάθος, σε σχέση με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

Έτσι, το ΣτΕ αποδέχτηκε σχετικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ, που ζητούσε οι οργανικές θέσεις στο δημόσιο τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) να καλύπτονται με μόνιμους υπαλλήλους, σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος.

Την ίδια στιγμή, αποφασίστηκε ότι ειδικά για τις θέσεις των τεσσάρων Γενικών Διευθυντών στον ΕΦΚΑ, το ΔΣ δεν τεκμηρίωσε επαρκώς του λόγους για τους οποίους επέλεξε να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία επιλογής νέων Γενικών Διευθυντών είχε προχωρήσει από τον ΕΦΚΑ, στη βάση σχετικής διάταξης νόμου (ν.4892/2022). Όμως, ουσιαστικά το ΣτΕ βάλλει κατά τις Τριμελούς Επιτροπής που είχε οριστεί για να πραγματοποιήσει τις τελικές επιλογές, θεωρώντας ότι δεν έγινε η απαραίτητη τεκμηρίωση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόφαση του ΣτΕ, θεωρείται ότι βάζει φρένο στις όποιες επιλογές Διευθυντών ή Γενικών Διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούσαν να γίνουν και στο μέλλον.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις