Βιώσιμο το Ασφαλιστικό Σύστημα αν δεν αλλάξουν οι όροι στήριξής του

Παρά την αναμενόμενη αρνητική επίδραση των δημογραφικών μεταβολών, το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας είναι βιώσιμο, αρκεί να μην αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως έχουν ήδη θεσμοθετηθεί. Η τοποθέτηση αυτή προήλθε από τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με την προσθήκη ότι πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων σύνταξης και υγείας, σε σχέση με τη δημογραφική επιβράδυνση.

Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι η εν λόγω βιωσιμότητα διασφαλίζεται ως εξής:

– Με τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει να καταργηθούν τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης και να συνδεθούν τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης. Όλα τα ανωτέρω μέτρα, έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, αν και με σχετική καθυστέρηση.

– Με τη δημιουργία ή ενίσχυση κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, συμπληρωματικών προς τα υφιστάμενα διανεμητικά συστήματα.

Ήδη, στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, υπάρχουν προβλέψεις για:

-Ευκολότερη δημιουργία Επαγγελματικών ταμείων καθώς μπορούν πλέον να γίνουν πολυεργοδοτικά από επιχειρήσεις δηλαδή διαφορετικών κλάδων.

-Μεταφορά εποπτείας από ένα μάλλον δυσλειτουργικό τριμερές σχήμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

– Εξορθολογισμός του φορολογικού πλαισίου με την παροχή  κινήτρων για μακροχρόνια ασφάλιση και την παροχή σύνταξης αντί για εφάπαξ ποσό.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις