Επίδομα μητρότητας: Ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων

Ξεκινάει την Τετάρτη 17 Απριλίου, εκτός απροόπτου η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων, για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Στις προϋποθέσεις που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, είναι και η αναδρομική έναρξη χορήγησης της εν λόγω παροχής που οριοθετείται έως  και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη της περασμένης χρονιάς, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Επίσης, το επίδομα θα καταβληθεί με το νέο κατώτατο μισθό, που από την 1η Απριλίου έχει ανέλθει στα 830 ευρώ μικτές αποδοχές.

Η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι εφεξής, σε ετήσια βάση, το επίδομα μητρότητα θα το λαμβάνουν επιπλέον 5.500 αγρότισσες και αυτοαπασχολούμενες, σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για το 2022 και το 2023.

Τα βασικά στοιχεία του νέου επιδόματος, είναι τα εξής:

– Το επίδομα θα είναι αντίστοιχο του κατώτατου μισθού (830 ευρώ μικτά).

– Θα καταβάλλεται για εννέα μήνες.

– Οι μη μισθωτές μητέρες πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες.

– Η καταβολή θα γίνει αναδρομικά από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023.

– Το δικαίωμα καταβολής του επιδόματος θα είναι μερικώς μεταβιβάσιμο και στον πατέρα για 7 μήνες.

– Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούται και η μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, ή υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των 8 ετών, καθώς και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, οι νέες μητέρες θα πρέπει να συνεχίζουν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που θα τους αναλογούν, σε σχέση με την ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις