Mήνυμα του Πρύτανη του ΠΑΔΑ μετά τον θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με την «καθαίρεσή του»

Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,

Καλή ακαδημαϊκή χρονιά! Μετά τα όσα πρόσφατα, βίωσε το Πανεπιστήμιό μας, απευθύνομαι σε εσάς, προκειμένου να διασφαλίσω ότι τίποτα δεν πρόκειται να ανακόψει την ανοδική του πορεία.

Όπως ήδη γνωρίζετε,

  • το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) απάντησε ομόφωνα και γνωστοποίησε στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ότι σύμφωνα με το νόμο για να γίνει αποδεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά Πρύτανη, απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον οκτώ (8) μελών του Συμβουλίου Διοίκησης (ΣΔ) και δεν αρκεί το όποιο ποσοστό επί των παρόντων μελών,
  • Πράξη αυτή του ΝΣΚ έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό και δεσμεύει προς εφαρμογή όλα τα ΑΕΙ, και
  • το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στο ίδιο ακριβώς πνεύμα και πριν την έκδοση της ομόφωνης απόφασης του ΝΣΚ, έκανε δεκτό το περιεχόμενο δικογράφων μου χορηγώντας προσωρινή διαταγή (επισυνάπτεται το σχετικό δικόγραφό μου).

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν ρητώς ότι όλες οι ενέργειες των 6 μελών του ΣΔ και όλων των άλλων που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο και ρόλο σε αυτές στερούνται κάθε νομιμότητας.

Όσο και, με ανακοινώσεις τους, να αμφισβητούν το ΝΣΚ και το ΣτΕ, δεν αμβλύνεται η πράξη της εκτροπής. Όσες και όσοι έβαλαν το Πανεπιστήμιό μας σε αυτή τη δοκιμασία και αμαύρωσαν την εικόνα του με παράδοξα κίνητρα και οιτάχα «έγκριτοι νομικοί» τους εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.

Επί της ουσίας:

  • το περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας έχουν φροντίσει τα ίδια τα μέλη του ΣΔ που τη «δημιούργησαν» να το αναιρέσουν καθώς οι 4 εκ των 6 υποστηριζόντων αυτήν είχαν φροντίσει ήδη 12 ημέρες πριν την ευφάνταστη (!) πρόταση δυσπιστίας να παραδεχθούν ότι «Από τα επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων του Σ.Δ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τα οποία αναρτώνται στην κεντρική ιστοσελίδα του (https://www.uniwa.gr/to- panepistimio/dioikisi/symvoylio-dioikisis), προκύπτει ότι οι αποφάσεις του συγκεκριμένου οργάνου είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία (σε ποσοστό περίπου 95%) ομόφωνες. Όσες δε, έχουν ληφθεί κατά πλειοψηφία, εμπεριέχουν εμπεριστατωμένες μειοψηφικές απόψεις, γεγονός που καταδεικνύει τη δημοκρατική λειτουργία που αυτονόητα πρέπει να διέπει κάθε συλλογικό όργανο.» (https://www.esos.gr/arthra/89113/apantisi-tonesoterikon-melon-toy-symboylioy-dioikisis-toy-pada-plin-toy-prytani-stin).
  • σχετικά με το ακίνητο, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους επιπλέον του προϋπολογισμού μας ως κέντρο καινοτομίας για τον τουρισμό – χρήματα τα οποία μπορούμε να λάβουμε ως Πανεπιστήμιο μόνο για αυτόν τον σκοπό – παραπέμπω στο από 04.08.2024 ενημερωτικό μήνυμα του Εκτελεστικού Διευθυντή με το οποίο σας κοινοποιήθηκαν όλα τα σχετικά έγγραφα και μπορείτε μόνες σας και μόνοι σας να διαπιστώσετε ότι οι ανακοινώσεις των 6 μελών του ΣΔ βρίθουν αναληθειών.

Αναφορικά με την τρώση του κύρους του Πανεπιστημίου μας, όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία θα δώσουν λόγο πρωτίστως σε όλη την ακαδημαϊκή μας κοινότητα, σε όλους εσάς δηλαδή, και βεβαίως σε κάθε αρμόδια αρχή, με σεβασμό στο Σύνταγμα, τους Νόμους και τους θεσμούς. Η, δε, άδικη ηθική απαξίωση μου είναι αξιολογητέα και αποκαταστατέα με κάθε νόμιμο μέσο.

Για όλους εμάς που αγωνιζόμαστε για ένα Πανεπιστήμιο Δημοκρατικό και Σύγχρονο προέχει η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του, χωρίς αυτό να γίνεται όχημα για προσωπικές στρατηγικές. Το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει την πορεία του, δημοκρατικά, νόμιμα και παραγωγικά προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σε ό,τι με αφορά, σας δηλώνω ότι συνεχίζω να κάνω τα πάντα και να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου το Πανεπιστήμιό μας να ανακτήσει τη σοβαρότητά του στον ακαδημαϊκό χάρτη των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων και να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Τέλος, ευχαριστώ όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΑΔΑ για την αμέριστη εμπιστοσύνη, την πολυσήμαντη αναγνώριση και τη συνεχή ενδυνάμωση.

Συνεχίζουμε με ενότητα, ακόμη πιο δυνατοί και σίγουροι για το μέλλον.

Ο Πρύτανης

Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Kαλδής

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις