Κορωνοϊός: Σταθερότητα στην Ελλάδα – Προστασία η αναμνηστική δόση του εμβολίου

Να πραγματοποιήσουν οι πολίτες την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σχολιάζοντας την τρίμηνη διάρκεια προστασίας τους, υποστήριξε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού και της γρίπης που είναι σε έξαρση. Πρόσθεσε δε ότι κατά την εκτίμησή του, φέτος δεν θα υπάρξει νέο εμβόλιο.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα μετά από σχεδόν τρία χρόνια ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι αν και οι εισαγωγές φτάνουν τις 180 – 200 την ημέρα, η χώρα «είναι εδώ και τρεις με τέσσερις εβδομάδες πρακτικά σε μια σταθερότητα».

Σχετικά με το γεγονός ότι οι ανθρώπινες απώλειες παραμένουν μεγάλες, μιας και καταγράφονται 130 – 160 θάνατοι την εβδομάδα, ο καθηγητής επανέλαβε την σημασία του εμβολιασμού ιδίως για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και όλους όσοι έχουν προβλήματα υγείας.

«Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη ηλικία και όσο περισσότερα είναι τα υποκείμενα νοσήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης και απώλειας της ζωής», τόνισε.

«Τώρα, έχουμε ένα εμβόλιο που έχει την πληροφορία για να φτιάξει μια πρωτεΐνη, όπως ακριβώς είναι η πρωτεΐνη της Όμικρον 5 που κυκλοφορεί τώρα στη χώρα μας», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος για τα εμβόλια που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας εμβολιασμού.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις της Όμικρον, BQ. 1 και BQ. 1.1. υποστήριξε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και εναντίον των μεταλλάξεων, όπως δείχνουν τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα.

«Το εμβόλιο φτιάχτηκε για να μας προστατεύει πρωτίστως από τη βαριά νόσο και το θάνατο δευτερευόντως. Η προστασία που είχε έναντι του αρχικού ιού ήταν γύρω στο 65%, όμως παρέχει μεγάλη προστασία 95% από το να εμφανίσουμε κάποιο κλινικό σύμπτωμα βήχα, δύσπνοια ή πυρετό. Περίπου το ίδιο αναμένεται να είναι και το επικαιροποιημένο. Για να σας πούμε τα ακριβή ποσοστά πρέπει να ολοκληρωθεί η κλινική μελέτη που τρέχει», προσέθεσε.

Σχολιάζοντας τα νέα εμβόλια ανέφερε ότι παρέχουν περίπου δεκαπλάσια συγκέντρωση προστατευτικών αντισωμάτων από ότι αν κάνουμε ίδια δόση με το παλιό εμβόλιο. «Έχουμε τεράστια αύξηση της προστατευτικής συγκέντρωσης των αντισωμάτων, άρα αναμένεται να έχουμε και μικρότερο ποσοστό λοίμωξης και σαφώς μικρότερο ποσοστό σοβαρής νόσησης», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν μόνο επικαιροποιημένα εμβόλια. Όσον αφορά τη χρήση μάσκας με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός συνυπάρχει με την γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς όπως ο συγκυτιακός ιός RSV τόνισε καλό είναι οι ηλικιωμένοι να τη χρησιμοποιούν όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις