Ελλείψεις φαρμάκων – Έλεγχος σε 4 επιπλέον εταιρίες

Τα στοιχεία τεσσάρων φαρμακευτικών εταιριών θα ελέγξει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά από καταγγελία ότι υπήρξε μειωμένος εφοδιασμός της αγοράς. Ουσιαστικά πρόκειται για επέκταση του αρχικού ελέγχου που περιελάμβανε πέντε εταιρίες και έτσι φτάνουν στις εννέα, οι επιχειρήσεις των οποίων τα στοιχεία θα περάσουν από το μικροσκόπιο των αρχών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, υπολογίζεται ότι ο μειωμένος εφοδιασμός της αγοράς φτάνει στο 60% και αφορά φάρμακα από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.

Στις 22 Νοεμβρίου έπειτα από καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων για φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν μειωμένες ποσότητες φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ελεγχθούν πέντε πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου.

Εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, «θα επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές», διεμήνυσε ο υπουργός στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, στις οποίες θα διενεργηθεί έλεγχος για τεχνητή πρόκληση ελλείψεων φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Ο έλεγχος αποφασίστηκε μετά από καταγγελία των φαρμακοθηκαρίων.

Το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων και συγκεκριμένα:

α) Έκδοση της επικαιροποιημένης λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών.

β) Ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικών φαρμάκων.

γ) Αύξηση των εισαγωγών.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις