ΙΣΑ: Τα φάρμακα να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή

Κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Η τοποθέτηση αυτή προέρχεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), που επαναφέρει στο προσκήνιο ένα πάγιο αίτημα, με αφορμή τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης καλεί την πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και τονίζει ότι, «η αντιεπιστημονική πρακτική χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οδηγεί σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και κατασπατάληση πόρων, για το σύστημα και τον ίδιο τον ασθενή. Παράλληλα, συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη. Οι κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής και ο εξορθολογισμός του συστήματος επιτάσσουν κανένα φάρμακο και εμβόλιο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως εξάλλου γίνεται στις υπόλοιπες χώρες».

Πρέπει να επισημανθεί ότι η χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή είναι ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο ο ΙΣΑ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες οδήγησαν στην θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης στη χορήγηση των αντιβιοτικών.

Ο ΙΣΑ ζητά όλα τα φάρμακα να χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και καλεί τους πολίτες να ακολουθούν τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού τους.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις