Το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών της χώρας, επιβαρύνθηκε υπέρμετρα το 2022 από τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, έδειξαν ότι η εν λόγω επιβάρυνση ήταν αισθητά μεγαλύτερη, συγκριτικά με την οικιακή ενέργεια. Αυτό προκύπτει από μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, σε σχέση με την επίδραση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας στην ελληνική οικογένεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση τιμών, που εστιάζεται κυρίως στα τρόφιμα, επιδρά άνισα και επιβαρύνει αισθητά περισσότερο τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτιμήθηκε για το τρέχον έτος, πως για κάθε ευρώ που θα προκύψει από την άμεση φορολόγηση των εισοδημάτων, το Κράτος θα εισπράττει τρία ευρώ από την έμμεση φορολόγηση, δηλαδή από τον ΦΠΑ και από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Σύμφωνα με την μελέτη, η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 τον 6ο υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού στην ΕΕ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι από τα προηγούμενα χρόνια (2009 – 2019), οι έμμεσοι φόροι και η φορολογία εισοδήματος αποφέρουν συνολικά περισσότερο από το 75% των ετήσιων δημόσιων εσόδων
Η αύξηση του άμεσου και του έμμεσου φορολογικού βάρους την ίδια περίοδο, δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη χώρα του αναπτυγμένου κόσμου. Είναι μάλιστα με διαφορά η μεγαλύτερη ανάμεσα στα 38 κράτη του ΟΟΣΑ και σχεδόν πενταπλάσια, σε σχέση με το ν μέσο όρο των χωρών αυτών.
Μόνο ο ΦΠΑ αποφέρει το 60% των εσόδων από την έμμεση φορολογία και επιβάλλεται στους καταναλωτές, ανεξαρτήτου εισοδήματος.
Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ είναι ο 4ος υψηλότερος στην ΕΕ. Επίσης, η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα στον ΕΦΚ στην βενζίνη.
Την χθεσινή εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Συμμετείχαν ο Βασίλης Ράπανος, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.