Μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα, λαμβάνουν από κοινού 19 χώρες – μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Με non paper που υπογράφηκε, συμφωνείται από όλους η κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος και η δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού δράσης.
Το non – paper φέρει τον τίτλο «Improving the security of medicines supply in Europe» και εκεί αποτυπώνεται όλη η έκταση του κρίσιμου προβλήματος των ελλείψεων φαρμακευτικών σκευασμάτων, οι οποίες εκτείνονται όπως αναφέρεται από τα αντιβιοτικά έως τις ινσουλίνες. Παράλληλα προτείνονται βιώσιμες λύσεις.
Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται, η δημιουργία προϋποθέσεων για την κάλυψη των αναγκών των χωρών σε ενωσιακό επίπεδο, ενώ όπως επισημαίνεται, οι χώρες με σοβαρές ελλείψεις θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην αλληλεγγύη των χωρών που εξακολουθούν να έχουν εκτεταμένη προσφορά.
Το Βέλγιο ζήτησε την ευρύτερη ανταπόκριση της ΕΕ για την καταπολέμηση των συνεχιζόμενων ελλείψεων.
Στο non paper υπογραμμίζεται πως το πρόβλημα των ελλείψεων δεν είναι νέο και πως οι αιτίες ποικίλουν:
Από απροσδόκητες αυξήσεις στη ζήτηση, έως ζητήματα παραγωγής και ποιότητας, κλείσιμο εργοστασίων ή μετεγκαταστάσεις, προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, πολιτικές ρύθμισης και αποζημίωσης, παράλληλες εξαγωγές κλπ.
Λαμβάνοντας δε, υπόψη την πολυπλοκότητα των προβλημάτων και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτά, τονίζεται ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει πιο δραστικά μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού φαρμάκων, πιο συγκεκριμένα προτείνεται:
α) Η δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης εντός του ΕΜΑ για την προσωρινή άμβλυνση των έντονων ελλείψεων στα ΚΜ.
β) Η δημιουργία ευρωπαϊκού καταλόγου φαρμάκων ζωτικής σημασίας των οποίων οι αλυσίδες προμήθειας, παραγωγής και αξίας πρέπει να παρακολουθούνται.
γ) Η διερεύνηση ενός νόμου περί κρίσιμων φαρμάκων για τη μείωση της εξάρτησης από κρίσιμα φάρμακα και συστατικά, ιδιαίτερα για προϊόντα όπου υπάρχουν μόνο λίγοι προμηθευτές κατασκευαστές ή χώρες.