Οι γιατροί συνταγογραφούν ολοένα και περισσότερα ειδικά αντιιικά φάρμακα, που βοηθούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παράλληλη νόσηση από COVID-19, να αποφεύγουν την εισαγωγή σε νοσοκομείο λόγω επιπλοκών του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και Διευθυντή, της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νικόλαο Τζανάκη, ο κορονοϊός στην Ελλάδα παρουσιάζει πρώιμη αύξηση. Και πλήττει, όπως πάντα, τους περισσότερο ευάλωτους: τους καρδιοπαθείς και τους πνευμονοπαθείς ηλικιωμένους.
“Υπάρχει έξαρση πολύ σημαντική. Γράφονται περίπου 400 με 500 συνταγές αντιιικών την ημέρα. Για να γράφονται τόσες, σημαίνει ότι προσβάλλονται πάρα πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας και συνοδά νοσήματα”, τονίζει ο ίδιος.
Είναι χαρακτηριστικό, πως τον περασμένο Αύγουστο -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- οι συνταγογραφήσεις των αντιιικών δεν ξεπερνούσαν τις 250 ημερησίως.
“Τα νέα δεν είναι καλά για τον χειμώνα”, σχολιάζει ο κ. Τζανάκης και εξηγεί:
“Εάν τώρα που είναι αρχές φθινοπώρου έχουμε σημαντικό αριθμό εισαγωγών, θα έχουμε προβλήματα τον χειμώνα. Γιατί δεν θα έχουμε μόνο τον κορονοϊό, αλλά θα έχουμε και τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να πιεστούν τα νοσοκομεία”, σημειώνει.
Ωστόσο, η νέα παραλλαγή Pirola, η οποία στη χώρα μας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκε σε 5 κρούσματα, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες:
“Παρ’ όλο που έχει 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη – ακίδα, από τα πρώτα report φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανησυχία αυξημένης παθογονικότητας. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα επικρατήσει, γιατί και οι υπόλοιπες και οι Kreken και η Eris είναι πολύ μεταδοτικές και προς το παρόν καλά κρατούν”, υπογραμμίζει ο κ. Τζανάκης.