Θ. Φωτίου-Νέα Αριστερά: Μόνοι κερδισμένοι του νομοσχεδίου οι ασφαλιστικές εταιρείες (βίντεο)

Στους χαμένους του νομοσχεδίου κατέταξε τα ταμεία αλληλοβοήθειας και τους ασφαλισμένους τους η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Η κ. Φωτίου τόνισε ότι «η μετατροπή των αλληλοβοηθητικών ταμείων σε επαγγελματικά ταμεία, με κατάργηση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης, δεν εγγυάται τη διατήρηση της βιωσιμότητας των ταμείων αυτών που είχαν αυτήν την υποχρεωτικότητα, ενώ τώρα καταργείτε για την προαιρετικότητα, τα οποία μάλιστα ταμεία είναι και χρεωμένα από την ίδρυσή τους. Και μπορεί σαφώς να οδηγήσει σε κίνδυνο την εφάπαξ παροχή που δίνουν από το 1960, με ανάλογους με τους ασφαλιστικούς νόμους της χώρας μέχρι σήμερα».

«Ποιοι είναι οι κερδισμένοι του νομοσχεδίου;», αναρωτήθηκε η κ. Φωτίου και απάντησε πως «οι μόνοι κερδισμένοι του νομοσχεδίου είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες».

Η κ. Φωτίου στην αναφορά της στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τα Αλληλοβοηθητικά Ταμεία είπε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελείται από τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα «Αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης» είναι η πραγματική καρδιά του νομοσχεδίου, με εκατόν έντεκα από τα εκατόν ογδόντα επτά άρθρα. Επικαλείται ευρωπαϊκή οδηγία που έπρεπε να ενσωματωθεί από το 2016 και αφορά την επαγγελματική ασφάλιση. Κινείται όμως σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή. Αλλοιώνει το δεύτερο πυλώνα επικουρικής ασφάλισης για να πριμοδοτήσει τον τρίτο πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης. Δηλαδή ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής και της επαγγελματικής ασφάλισης.

Αφού δημιουργήσατε την αχρείαστη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της επικουρικής με το ΤΕΚΑ, που θα δώσει 25% έως 35% μικρότερες επικουρικές συντάξεις και θα δημιουργήσει και χρηματοδοτικό κενό 50 έως 60 δισεκατομμυρίων στα ασφαλιστικά ταμεία τα επόμενα σαράντα χρόνια κατά ομολογία σας, τώρα χωρίς να κάνετε καμία αναλογιστική μελέτη, κανέναν ουσιαστικό διάλογο με τους υφιστάμενους φορείς επαγγελματικής ασφάλισης –ουσιαστικό λέω-, φέρατε στη Βουλή ένα νέο πλαίσιο για την επαγγελματική ασφάλιση.

Πρόκειται για ένα ελληνικό μοντέλο επινόησής σας που διέπεται από δύο διαφορετικά πλαίσια: ένα αυστηρό για τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης νέα και παλιά και ένα χαλαρό που παρακάμπτει την ευρωπαϊκή οδηγία για τις ασφαλιστικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, με τα ομαδικά τους ασφαλιστήρια, οι οποίες εξαιρούνται από όλες τις απαιτήσεις που επιβάλλονται στα επαγγελματικά ταμεία.

Αναγνωρίζει υποκριτικά ο Υπουργός το πρόβλημα. Λέει «Ναι, υπάρχει», ότι θα το διορθώσει σε πέντε-έξι μήνες. Όμως εδώ είναι προφανές ότι κρύβεται ο πραγματικός σκοπός του νομοσχεδίου, γιατί δεν το έκανε, για να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση της επαγγελματικής ασφάλισης και να ενισχυθεί η περιβόητη κουλτούρα του κουμπαρά.

Όμως ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι του παρόντος νομοσχεδίου; Πρώτον, χαμένοι είναι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι υφιστάμενων επαγγελματικών ταμείων, διότι εγκλωβίζονται σε ένα καθεστώς δυσμενέστερο από αυτό που έχουν σήμερα, λόγω του νέου επιβαρυμένου φορολογικού καθεστώτος, της νέας εποπτικής αρχής και των νέων καταστατικών που επιβάλλονται.

Περισσότερο χαμένοι είναι οι μεσήλικες εργαζόμενοι 45 ως 50 ετών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που πλήρωναν 30 έως 50 ευρώ τον μήνα για να πάρουν κυρίως ένα εφάπαξ. Κατά το Υπουργείο, με αυτήν τη διάταξη όλοι αυτοί θα στραφούν στις συντάξεις και θα αποκτήσουν επιτέλους κουλτούρα αποταμίευσης.

Και σας ρωτώ, κύριοι Υπουργοί, το εξής. Πώς να αποκτήσει κουλτούρα αποταμίευσης ο εργαζόμενος με τους χαμηλούς μισθούς, που ζει με επισφάλεια, όταν ένας στους τέσσερις πολίτες, δύο εκατομμύρια επτακόσιες είκοσι χιλιάδες, ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού; Ποιοι θα αποταμιεύουν; Αυτοί που δεν τα βγάζουν πέρα λόγω ακρίβειας, πληθωρισμού της απληστίας, δηλαδή της κερδοσκοπίας, που την αφήσατε ανεξέλεγκτη και δεν μπορούν να βγάλουν όχι τον μήνα, αλλά απλά να επιβιώσουν;

Δεν είναι τυχαίο, κύριοι Υπουργοί, ότι είμαστε τελευταίοι στον πάτο της αποταμίευσης. Με βάση τη Eurostat, το 2022 είμαστε μείον τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από όλα τα κράτη, ακόμη και την Ουγγαρία. Φαντάζομαι ότι το ξέρετε.

Δεύτεροι χαμένοι: τα ταμεία αλληλοβοήθειας και οι ασφαλισμένοι τους. Η μετατροπή των αλληλοβοηθητικών ταμείων σε επαγγελματικά ταμεία, με κατάργηση της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης, δεν εγγυάται τη διατήρηση της βιωσιμότητας των ταμείων αυτών που είχαν αυτήν την υποχρεωτικότητα, ενώ τώρα καταργείτε για την προαιρετικότητα, τα οποία μάλιστα ταμεία είναι και χρεωμένα από την ίδρυσή τους. Και μπορεί σαφώς να οδηγήσει σε κίνδυνο την εφάπαξ παροχή που δίνουν από το 1960, με ανάλογους με τους ασφαλιστικούς νόμους της χώρας μέχρι σήμερα.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι του νομοσχεδίου; Οι μόνοι κερδισμένοι του νομοσχεδίου είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες και μάλιστα, περισσότερο οι πολυεθνικές, όπως μας εξήγησαν, κατά την εξέταση των φορέων, που έχοντας λιγότερες υποχρεώσεις ως προς την προστασία των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, μπορούν πλέον να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος και από τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης που είναι η επαγγελματική ασφάλιση».

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις