Έρχονται «κόφτες» στον ΕΟΠΥΥ και για διαγνωστικές εξετάσεις

Μετά τα φάρμακα, «κόφτες» μπαίνουν πλέον στον ΕΟΠΥΥ και για διαγνωστικές εξετάσεις.
Νέο σχέδιο έχει στα συρτάρια της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να κουρέψει τις διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται σήμερα μέσω του Οργανισμού και φουσκώνουν ανεξέλεγκτα τις δαπάνες.

Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες κιόλας να ξεκινήσει η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που θα περιορίζουν τον αριθμό των εξετάσεων των ασθενών, ενώ θα ελέγχονται πλήρως και τα διαγνωστικά κέντρα, ώστε να διαπιστώνεται εάν οι εξετάσεις που συνταγογραφούνται και αποζημιώνονται πραγματοποιούνται.
Όπως άλλωστε διαμήνυσε σε δηλώσεις του ο νέος υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τα τελευταία χρόνια στον ΕΟΠΥΥ δεν γίνονταν έλεγχοι για τις δαπάνες και για τις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Να υπενθυμιστεί ότι στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ, καταργήθηκε ο μηχανισμός ελέγχου του οργανισμού, η ΥΠΕΔΥΦΚΑ και αντικαταστάθηκε από ένα μικρό τμήμα μέσα στον ΕΟΠΥΥ.

Γι’ αυτό άλλωστε υπήρχε το σχέδιο από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες τους ελέγχους του οργανισμού. Σχέδιο που επανεξετάζει και η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχουν δοθεί ήδη οδηγίες στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να ξεκινήσει συστηματικό έλεγχο στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων. Αυτό θα γίνεται μέσα από real time ελέγχους τόσο κατά τη συνταγογράφηση των εξετάσεων όσο και κατά την εκτέλεση τους.

Έτσι οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να διαπιστώνουν εάν πράγματι ένας ασθενής χρειάστηκε τη συγκεκριμένη εξέταση και αν την πραγματοποίησε, καθώς έχει διαπιστωθεί πολλές φορές ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των διαγνωστικών εξετάσεων που αποζημιώνονται από τον οργανισμό δεν εκτελούνται αλλά χρεώνονται κανονικά.
Γεγονός που ανεβάζει τη δαπάνη αλλά και το clawback, τις υποχρεωτικές επιστροφές των παρόχων με την υπέρβαση του προϋπολογισθέντος κονδυλίου.
Παράλληλα με βάση οδηγίες του υπουργού Υγείας ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ζητά τα αποδεικτικά των εξετάσεων που έχουν γίνει. Ουσιαστικά θα ελέγχονται και τα αποτελέσματα για την αυθεντικότητα τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει η εφαρμογή και νέων περιοριστικών μέτρων, καθώς «κόφτες» αναμένεται να μπούνε και στον αριθμό των εξετάσεων που δικαιούται κάθε ασφαλισμένος.
Ήδη τα προηγούμενα χρόνια είχαν εφαρμοστεί χρονικοί περιορισμοί ειδικά για τις απεικονιστικές εξετάσεις. Στο εξής αναμένεται να αυστηροποιηθούν τα όρια, κάτι που αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω τις δωρεάν εξετάσεις των ασθενών.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις