Εργατικά δυστυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ με 179 χαμένες ζωές το 2023

Στα 179 ανήλθαν τα εργατικά δυστυχήματα στην Ελλάδα το 2023, καταγράφοντας δραματική αύξηση μέσα σε ένα έτος, σε σχέση με τα 104 που είχαν προκύψει ένα χρόνο νωρίτερα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τέτοιο τραγικό συμβάν κάθε δύο μέρες, καθόλη την περσινή χρονιά, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Τα στοιχεία, που δόθηκαν σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), δείχνουν εξίσου μεγάλη αύξηση και στους σοβαρά τραυματίες, οι οποίοι από 140 που ήταν το 2022, διπλασιάστηκαν σε 287 ένα χρόνο αργότερα.

Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ομοσπονδία, προκύπτει ραγδαία αύξηση στα εργατικά δυστυχήματα, ήδη από το γ’ τετράμηνο του 2022, όταν καταγράφηκαν 57, έναντι 27 στο αμέσως προηγούμενο β’ τετράμηνο της ίδιας χρονιάς. Το 2023, η καταγραφή δυστυχημάτων στους χώρους εργασίας, κινήθηκε στα ίδια υψηλά επίπεδα, 54 το α’ τετράμηνο, 69 το β’ τετράμηνο και 56 το γ’ τετράμηνο.

Σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έχει απόκλιση διετίας, η διαφορά είναι χαώδης. Ακριβέστερα, το 2021, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε μόλις 31 εργατικά δυστυχήματα και το 2020 άλλα 41, δύο χρονιές όπου υπήρχε και το πρόβλημα της πανδημίας, που επέφερε διαδοχικά lockdown, άρα περιόρισε σημαντικά τις δραστηριότητες στους χώρους απασχόλησης. Βέβαια, ακόμα και αν ανατρέξουμε στο 2019,  πάλι τα εργατικά δυστυχήματα που είχαν καταγραφεί τότε ήταν 51, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα περσινά.

Από τα 179 που προέκυψαν το 2023, τα περισσότερα, δηλαδή τα 60, αφορούσαν εργάτες – μισθωτούς. Έπονται με 44 δυστυχήματα οι αγρότες, ενώ στην τρίτη θέση με 31 βρίσκεται ο κατασκευαστικός τομέας και ειδικά οι οικοδομικές εργασίες και τα εργοτάξια. Τέταρτη κατά σειρά κατηγορία εργατικών δυστυχημάτων, με 21 το 2023 είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, όπου και εκεί πλέον καταγράφονται πολύ σημαντικές απώλειες.

Για το θέμα υπήρξε ερώτηση στη Βουλή, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Γαβρήλο, την οποία απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης.

Ο Υφυπουργός τόνισε την αύξηση των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας από τη μετεξέλιξη της σε Ανεξάρτητη Αρχή με τον Ν. 4808/2021 και ανέφερε ότι «η Επιθεώρηση Εργασίας κατά το 2018 που δεν ήταν ανεξάρτητη αρχή πραγματοποίησε 20.587 ελέγχους και το 2023 που ήταν Ανεξάρτητη Αρχή οι έλεγχοι αυξήθηκαν σε 27.789 –σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα μετρήσεις-. Δηλαδή από το έτος 2018 έως το έτος 2023 οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιθεώρησης Εργασίας αυξήθηκαν πάνω από 35%».

Ο κ. Σπανάκης διευκρίνισε ότι «Κατά το λόγο της αρμοδιότητάς μου ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα για τα εργατικά ατυχήματα, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια εργασίας εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας και ο έλεγχος της εφαρμογής της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια αυτών ανήκει στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας». Τόνισε ότι «τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα για το 2022 ήταν 46 και όχι 104», όπως ανέφερε ο ερωτών Βουλευτής, και «ότι για το έτος 2023 υπολογίζονται περίπου στον ίδιο αριθμό και όχι σε 182», όπως επίσης ανέφερε ο ερωτών Βουλευτής και συμπλήρωσε ότι  «λόγω διαδικαστικών καθυστερήσεων δεν έχουμε ακόμη επισήμως ακριβή αριθμό των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων για το 2023»

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης αναφέρθηκε και στο έργο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την περίοδο των τελευταίων 7 μηνών στο πεδίο της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Ειδικότερα είπε ότι «έχουμε αναλάβει σημαντικές θεσμικές πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της ασφάλειας των διανομέων με μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες με πρόβλεψη για προστατευτικό εξοπλισμό, η θωράκιση της προστασίας των εργαζομένων που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την εργασία τους ορίζοντας παύση εργασιών κατά την περίοδο του καύσωνα, η ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας με αύξηση του ωραρίου απασχόλησης και της επιτόπιας παρουσίας των τεχνικών ασφαλείας σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, διευκόλυνση του έργου των ιατρών εργασίας με πρόβλεψη προτύπου για την τήρηση Ατομικού Ιατρικού Φακέλου εργαζομένων και επικαιροποίηση του καταλόγου ειδικοτήτων μηχανικών που μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας.» Για την επίτευξη μέγιστων αποτελεσμάτων στο πεδίο της πρόληψης ο Υφυπουργός ανέφερε ότι «επικαιροποιήσαμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκτέλεση προγραμμάτων επιμόρφωσης εργοδοτών και εργαζομένων για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφαλείας σε επιχειρήσεις β και γ κατηγορίας και στο Υπουργείο οργανώνουμε και δράσεις δημοσιότητας, με τελευταία αυτή για την υγεία και την ασφάλε4ια στην εργασία που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο πριν από περίπου 1,5 μήνα».

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις