Φάρμακα: Πώς δεν θα πληρώσετε αυξημένη συμμετοχή στα γενόσημα

Μεγάλη αναστάτωση συνεχίζει να προκαλεί στους ασθενείς η αυξημένη συμμετοχή σε πάνω από 1.700 φάρμακα που μέχρι πρότινος πλήρωναν από τη τσέπη τους πολύ φθηνότερα.

Μετά και τις εξηγήσεις που έδωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζοντας πως η επιβάρυνση υπάρχει για όσους δεν δεχθούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο και οι φαρμακοποιοί πήραν θέση.

Φάρμακα: Τι λένε οι φαρμακοποιοί για τις συμμετοχές

Σε ανακοίνωση τους τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι  οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν την αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα επιλέγοντας το φθηνότερο γενόσημο.

Χαρακτηριστικά οι φαρμακοποιοί επισημάνουν ότι στην παρούσα κατάσταση μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο ασθενής προκειμένου να μην καταβάλλει επιπλέον συμμετοχή, θα πρέπει να επιλέξει το φθηνότερο φάρμακο από την ίδια θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει, που είναι διαφορετικής δραστικής από αυτό που αναγράφεται στη συνταγή.

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν ότι όλη αυτή η επιβάρυνση στη συμμετοχή προέκυψε από την εφαρμογή ενός ανενεργού παλιού νόμου που λάμβανε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του. Ο ΠΦΣ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να αλλάξει το νόμο για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις στις συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Καταλήγοντας οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνει πράξη η δυνατότητα στον Έλληνα ασθενή να επιλέγει φθηνότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Υπουργού, να μην επιτρέπεται η δυνατότητα στον ιατρό να κλειδώνει την εμπορική ονομασία του γενόσημου φαρμάκου”.

Πηγή: healthreport.gr

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις