Στο μικροσκόπιο η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση: Κίνδυνος για αυστηρές κυρώσεις στους γιατρούς

Η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση μπαίνει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ.
Έτσι όσοι γιατροί βρεθούν ότι συνταγογραφούν αλόγιστα, πιθανώς με άλλο σκοπό, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρές κυρώσεις.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου ώστε να εντοπίζονται οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούν και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις ενέργειες αυτές. Μία απόφαση που έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται.
«Τελείωσε η εποχή της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ, δίνοντας τον τόνο της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει.
Για τους ελέγχους αυτούς ξεκίνησε ήδη η διασταύρωση των πληροφοριών για τις συνταγές μέσω ΗΔΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ ώστε ψηφιακά να διαπιστώνεται εάν υπάρχει υπέρβαση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πρώτη φάση εντοπισμού των γιατρών που δεν τηρούν τους κανόνες, θα γίνεται τηλεφωνική σύσταση αλλά και κλήση του γιατρού σε απολογία ώστε να μπορεί να επιχειρηματολογήσει για τη συνταγογράφηση.
Αμέσως μετά όμως στη δεύτερη φάση του ελέγχου, εάν συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση τότε θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές, τις οποίες αναμένεται να ενεργοποιήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο έλεγχος πάντως της συνταγογράφησης θα ενεργοποιηθεί και με την εφαρμογή των κλειδωμένων πρωτοκόλλων σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το ποιο φάρμακο θα χορηγείται στην αρχή και ποιο στη συνέχεια.
Για να ξεπεράσει τα πρωτόκολλα ένας γιατρός θα πρέπει να δικαιολογήσει γιατί θέλει να χορηγήσει φάρμακο άλλης γενιάς στον ασθενή του από αυτό που προβλέπεται. Θα πρέπει να δίνεται πρώτα το πράσινο φως από τον ΕΟΠΥΥ για να μπορεί να το συνταγογραφήσει.
Στο μεταξύ για να προωθηθούν τα γενόσημα ώστε να μειωθεί και η συνολική φαρμακευτική δαπάνη, ξεκινά η εφαρμογή της συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία σε ποσοστό 30% με έμφαση στα επώνυμα γενόσημα. Μέχρι πρόσφατα ήταν στο 15%.

Σχετικές Ανακοινώσεις

Πρόσφατες Ανακοινώσεις